Ledena Antonova trgatev

Ledena Antonova trgatev

Ledena Antonova trgatev

Pa je tukaj: najlepši in naj svetlikajoči mesec v letu. To je mesec, ko se

  1. Januar – dan, ko smo v Cerkvenjaku imeli prvo trgatev – PRVO ANTONOVO TRGATEV.

Trgatev se je odvijala pri družini Breznik v Komarnici. Družina Breznik se z turizmom in vinogradništvom ukvarja že vse od leta 1995. Od leta 2006 pa uspešno vodi turistično kmetijo oziroma v današnjem času domače gostišče. Znani so predvsem po gostoljubju, domači in sveži kulinariki ter odličnih vinih. Vsi tisti, ki pa pri njih še niste bili – pa ne morete in ne smete mimo njihove unikatne vinske kleti, kjer v sredi kraljuje majolika.

Da jim je bilo vinogradništvo položeno v zibko, onadva zagotovo ne moreta reči. Gospodar Damijan in gospodarica Zinka, sta se stroke o vinogradništvu in vinu priučila predvsem po želji in njunem interesu ustvariti nekaj več. Danes jima pomagajo njuni mladi: Marko, Martina in Žan.

Družina Breznik svoje vinograde obdeluje na treh hektarjih. Pridelujejo vina iz sort Chardonnay, Traminec, Rumeni muškat in Laški rizling.

Vse do letošnjega leta, ko je jeseni za njih potekala že 22 trgatev zapovrstjo, pa se jim je uresničila velika želja, ki je bila prisotna že nekaj časa.

Narava jim je dala upanje ter zagon, da so v oktobru pustili nekaj grozdja na trtah. Skupaj kar 700 trt sorte Chardonnay. Čakali so vse do današnjega dne, ko so bili pogoji idejalni.

In to nam je prineslo novo ANTONOVO VINO, hkrati pa so se v Cerkvenjaku zapisali kot vinogradniška družina, ki je imela prvo trgatev v letu 2021.

Dan 17. Januar je res nekaj posebnega za vsakega Cerkvenjačana. To je dan, ko goduje naš farni zavetnik Sveti Anton Puščavnik.

Kljub vsemu, da je bila želja Družine Breznik, da na trgatev, povabijo svojo širšo družino, prijatelje, vse tiste ki jim vsako leto pomagajo ob trgatvah in ostalih priložnostih, svoje goste in ostale ljudi, se jim ta želja ni uresničila. V skladu z ukrepi COVID-19, so trgatev izpeljali v ožjem delu družine. 

Trgatev se je pričela v zgodnjih jutranjih urah, ko so bile temperature dovolj nizke, da zagotovimo vse pogoje za ledeno trgatev. In kakšno je bilo prvo dejanje? Da smo prve korake po vinogradu naredili z baklami in s tem pričeli pričeli našo trgatev.

Ob skrbnem odvijanju mrež, z  ki so varovale grozde smo občutili hladno-zamržjene grozdne jagode. Na jagodah pa uvideli žlahtno gnilobo, ki je pri vinih posebnih kakovosti potrebna oziroma nujna. Izjemno pomembno je tudi to, da je pot in čas od vinograda pa vse do preše čim krajša. Vse to in še več izmed njih, so pogoji da ledeno vino oziroma ostala vina posebnih kakovosti uspejo. Prav zaradi teh zahtevnih pogojev so unikatna, posebna in izjemno redka, predvsem na našem delu Štajerske.

Kakšna pa bo končna definicija posebne kakovosti, pa bomo uvideli po vseh potrebnih analizah.

In če vprašate gospodarja, kaj bi Vam povedal o današnjem dnevu:

  • Damijan: “Izjemno uspešen dan z naklonjenim vremenom , kljub vsemu pa z grenkim občutkom, ker takšnega dneva, ki je za nas res poseben, nismo morali deliti z vsemi tistimi, ki bi si želeli.”

Vino bo mogoče poskusite najhitreje naslednje leto, mogoče še kakšno leto kasneje, ampak zagotovo je, da se bo imenovalo Antonovo vino, v upanju, da ga bomo lahko predstavili ob Antonovi nedelji.

In kje lahko članke o ledeni trgatvi vse najdete? 

Časopis Slovenske novice

Spletni portal Bakos.si

Kliknite na zgornjo povezavo in si poglejte članek.

Spletne portal Prlekija-on.net

https://www.prlekija-on.net/lokalno/27000/breznikovi-pripravili-prvo-ledeno-trgatev-v-zgodovini-cerkvenjaka.html

Kliknite na zgornjo povezavo in si poglejte članek.

Spletno mesto Visit Maribor

Prav tako, sta se naša Martina in Marko predstavila in opisala trgatev na Radiu Maribor in Radio Slovenske gorice.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *