POSEBNA TRGATEV – “suhi jagodni izbor”

POSEBNA TRGATEV – “suhi jagodni izbor”

POSEBNA TRGATEV – “suhi jagodni izbor”

Ko se poletje prevesi k koncu in ko listje na drevju počasi pričnejo spreminjati barvo, takrat vemo, da je čas za trgatev. Trgatev je opravilo, katerega vinogradniki čakamo vse leto. Vse leto, stiskamo pesti, da nam bo narava prizanesla in nas obogatila s sladkim grozdjem.

Večji del trgatev, vsi vinogradniki opravimo v jesenskem času. Vsakih nekaj let, pa nam je dano, da lahko trgatev opravimo kasneje, tako kot se je to zgodilo letošnje leto.

V soboto, 15.januarja 2022 smo opravili prvo trgatev v letu 2022 ter zadnjo trgatev letnika 2021. Poimenovali smo jo kar Antonova trgatev, saj je ravno to bil čas, ko praznuje naš farni zavetnik Sveti Anton Puščavnik.

Vse od jeseni, pa do 15.1.2022 smo na 400 trtah pustili zoreti grozdje sorte laški rizling. Laški rizling je sorta, ki je najbolj razširjena bela sorta vinske trte v Sloveniji, hkrati pa velja za sorto, ki je najbolj primerna za pozne trgatve.

Celoten dan (seveda v okviru trenutnih ukrepov) smo preživeli z našimi berači, prijatelji in sorodniki, ki so nam trgatev pomagali uspešno izpeljati.

Skupaj smo potrgali približno 250kg grozdja, iz katerih smo iztisnili 60 litrov sladkega grozdnega soka. V normalni trgatvi, bi to pomenilo nekaj več kot 1000litrov sladkega grozdnega soka.

In kakšen je bil grozd? Grozd je bil v celoti obdan z žlahtno gnilobo, ki je obvezna in hkrati nujna za pozno trgatev. Same grozdne jagode pa so bile zgubane kot rozine in praktično popolnoma suhe, posledično je v takšnih jagodah visoka koncentracija sladkorja. In ravno to je bil pokazatelj, kakšno posebno trgatev smo imeli. Pridobili smo naziv – »suhi jagodni izbor«, ki pri nas velja kot najvišja kakovost vina.

Vina iz takšnega grozdja potrebujejo dolgo časa, da dozorijo in da so primerna za prodajo. Samo vino je čudovito jantarne barve, ki se po kozarcu odpira počasi, gladko in oljnato. Sam bogat vonj pa nam prikliče suho sadje, fige in rozine v bogatem in rahlem razmerju z medom. Čudovit preplet sladkosti, kisline in alkohola.

Ob okušanju takšnega vina lahko samo uživamo!

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *